Problemhund? – eller ‘bare’ vondt i rygg og/eller nakke?
Anders Hallgren er psykologen som ble verdens første hundepsykolog. Han har viet livet sitt til å hjelpe problemhunder. Han har bland mye annet skrevet en forskningsrapport om at ryggplager hos hund ofte er den bakenforliggende årsaken til atferdsproblemer. Studien viser at det er nesten like vanlig for hunder å ha problemer med ryggen som det er for mennesker.
Etter ha lest rapporten fikk jeg lyst til å dele litt av innholdet med dere. For de av dere som ønsker å lese hele rapporten, kan den bestilles på www.andershallgren.se.
Sitater fra rapporten:
Denne studien undersøker sammenhengen mellom problematferd og ryggproblemer hos hunder, i tillegg til hva som kan være årsakene til ryggproblemene og hvordan man kan forebygge dem.
En hund med problematferd lider ofte av en form for sykdom eller smerte. Hunder viser ikke smerte på samme måte som mennesker. De setter seg ikke ned og gråter og ber om hjelp, eller forsøker å vise at de har vondt. En hund med smerte blir hyperaktiv, engstelig eller aggressiv – ofte med det resultatet at de blir stemplet som ‘en problemhund’.
Den vanligste smerteårsaken, ifølge oppfatningen hos alle vi som arbeider med problemanalyse og trening av hunder, er lidelser i muskler og skjelett.
Av hunder med rygg- og/eller nakkeplager var over 55 % belastet med problematferd. Av disse var drøyt 42 % utagerende – aggressive eller stressede – mens 13 % var reserverte eller redde.
Av de utagerende hundene hadde nesten 79 % rygg- og/eller nakkeplager. Av de reserverte hundene hadde nesten 69 % rygg- og/eller nakkeproblemer.
Vi kan altså konstatere at det finnes en relativt sterk sammenheng mellom plager i ryggen og problematferd. Spesielt stor er sammenhengen mellom plager i ryggen og aggressivitet samt stress. Det viser at mange hunder opplever spenninger og smerte fra ryggplager som en tydelig irritasjon. Et bevis er, at det er vanlig at problematferd minsker eller opphører helt da hundene har blitt behandlet hos kiropraktor og/eller naprapat og/eller massør og/eller osteopat.
Mulige årsaker til rygg- og/eller nakkeplager
- Over 83 % av hunder som har hatt voksesmerter hadde ryggproblemer.
- Hos 71 % av hunder som har hatt former for leddskader var det vanligere med ryggproblemer.
- Hunder som har vært halte uten at man har funnet årsaken til dette hadde drøyt 75 % oftere ryggplager.
At ryggproblemer kan bli følgende av leddplager er trolig ikke noe nytt. Hunden avlaster et ben og overbelaster et annet, vanligvis det diametralt motsatte. Avlastes f.eks. høyre framben, belaster hunden mer på venstre bakben. Kroppen skråstilles og musklene strammer og trekker diagonalt over ryggen.
Cervikale (nakke) skader av rykk og drag
91 % av hunder med nakkeproblemer har ofte dratt eller blitt rykket hardt i båndet!
Hunder som dro hardt eller hadde blitt utsatt for rykk i båndet hadde i høy grad cervikale skader. Det finnes med andre ord grunn til å advare mot kraftige rykk i båndet. Man må også unngå å feste fast urolige hunder som kan tenkes å kaste seg fremover til de stopper i båndet – å unngå løpestreng der hunder kan løpe av gårde frem til et plutselig stopp der all stoppkraften konsentreres om halsen. Dette kan dessuten medføre whiplash-lignende skader. Det er også grunn til å advare mot drag i båndet. Hunder trenger å lære allerede som små å gå i bånd uten å dra – på samme måte som hundeeiere trenger å lære seg ikke å dra og rykke i båndet.
Skader av voldsomme ytre påvirkninger vanlig årsak til ryggproblemer
72 % av hunder som har vært utsatt for voldsomme ytre påvirkninger i ulike former hadde ryggplager.
Dersom en hund utsettes for noe som innebærer sterkt forstyrret balanse eller plutselig, kraftig spenning av en eller flere muskelgrupper som et resultat av fysisk voldsom påvirkning, øker risikoen dramatisk for ryggproblemer senere. Det trenger altså ikke være direkte voldsom påvirkning mot ryggpartiet, da det viste seg at mange ryggproblemer utviklet seg etter å ha strekt muskler eller andre skader i musklene, etter avlastning av et skadet ben eller annen form for ujevn fordeling av kroppsbalansen.
Det er altså all grunn til å forsøke å unngå situasjoner der hunden kan komme til skade. En enkel ting er å sørge for at hunden ikke kan kastes fram og tilbake under bilturen ved å bruke bilbelte eller bur.
For å unngå ulykker utenfor vår kontroll kan man minske risikoen ved å holde hunder i bånd nær trafikk. Dersom hunden blir uprovosert angrepet av en annen hund er det ikke bare de synlige skadene etter bitt-sår som er alvorlige. Risikoen for at hunden på lang sikt kan få problemer med ryggen kan ikke utelukkes.
Lek er ufarlig – men varm opp
At hunder løper mye og leker med andre hunder og at de hopper av glede eller hopper over hinder viste ingen sammenheng med ryggproblemer…. Imidlertid anbefales det at alle hunder varmes og mykes opp og før en fysisk anstrengelse. Enten det er på en agilitybane, før lek med en annen hund eller før jakt.
Mosjon
Denne studien fant ingen sammenheng mellom mengde mosjon og ryggproblemer. Derimot var det en sammenheng mellom færre ryggproblemer og mosjon i ulendt terreng, mest skog og mark. Underlaget har altså en viss betydning. Det er logisk at en hund trener flere muskler i ulendt terreng og av den grunn har den noe mindre risiko for å skade seg.
Dersom du kjenner igjen noe av det ovennevnte hos din hund, oppførsel eller episoder eller du har spørsmål, vennligst ta kontakt med meg på mobil 905 63 235 eller bestill time her.